Zonder branding strategie blijf je budget verliezen
27 november 2020 
8 min. leestijd

Zonder branding strategie blijf je budget verliezen

Adverteer jij vooral als je een actie hebt?
Zet jij reclame alleen in als je iets wilt verkopen?
Dan geef je te veel marketingbudget uit aan die acties. Ik leg je in dit blog uit waarom. Ook vertel ik je hoe je op de lange termijn met een gedegen branding strategie meer profijt hebt van je advertentiekosten. 

 

Roeptoeteren is irrelevante reclame

In 2019 schreef ik: 

“Mijn missie is om het roeptoeteren 📣 de wereld uit te werken,
doordat bedrijven hun klanten zó goed kennen en kunnen targeten
dat alle marketing relevant is, 🎯
into-the-heart, ❤
en de branding data-driven
en effectief.”

Ik wilde ervoor zorgen dat marketeers meer data-driven en effectiever zouden werken. En dat reclame niet meer zo schreeuwerig en self-centered zou zijn, maar de klant centraal zou zetten. Dat bedrijven niet meer adverteren met een korte termijn visie. Daar sta ik nog steeds 100% achter. 

Toch is er iets veranderd. 

Werk vanuit je hart, richt je slim op het brein zodat je klant in actie komt

Niet alleen heb ik mijn missie omgedacht naar een positieve variant (duurzame bedrijven aan meer klanten helpen zodat de wereld beter wordt), ook ben ik anders tegen branding, naamsbekendheid vergroten en roeptoeteren aan gaan kijken. 

 

Branding strategie is nodig als basis

Roeptoeteren 📣 , branding en naamsbekendheid vergroten heb je nodig om je business te laten groeien. Daar wees neuromarketing specialist Sergio Romijn me op, toen hij hoorde van mijn missie is om roeptoeteren de wereld uit te werken.

Les Binet en Peter Field deden jarenlang onderzoek naar campagnes van grote merken. Zij ontdekten dat campagnes die altijd doorliepen, die een superbreed publiek bereikten, juist meer groeiden. Roeptoeteren en een strategie voor naamsbekendheid vergroten gaf de basis voor groei.

 

Doe naamsbekendheid vergroten doelgericht

Als mensen je niet kennen, kunnen ze niet kan je kopen. Dat is logisch. 

Niet logisch is roeptoeteren: bekend proberen te worden bij een veel te brede doelgroep, zonder dat je jouw doelen daarmee scherp hebt. 

Een voorbeeld. Bedrijf KZ heeft een perfect aanbod voor kinderen in Utrecht. Het bedrijf heeft geen ambities om een wereldwijd bekend merk te worden. Waarom zou dat bedrijf dan campagnes voeren om in heel Europa bekend te worden? Waarom zouden ze niet segmenteren en personaliseren

Als mensen je niet kennen, kunnen ze niet kan je kopen

Als je werkt aan branding, kies je voor je campagnes een doelgroep die meer mensen omvat dan alleen jouw potentiële klanten: je wilt ook de mensen om hen heen bereiken, de mensen die jouw potentiële klanten beïnvloeden. 

 

Sophisticated mass marketing

Deze brede targeting noemt Robert van Ossenbruggen Sophisticated mass marketing. Het is marketing die zich richt de grote massa in de markt, maar dan op een slim uitgedachte manier. Het lijkt op het eerste gezicht niet slim om mensen te targeten die nooit je klant zullen worden. Voor wie jou aanbod niet de beste match is. 

Sophisticated mass marketing is marketing die zich op een doordachte manier op het brede publiek in een markt richt

Jij benadert deze mensen toch met jouw branding campagne. Omdat zij in verbinding staan met jouw potentiële klanten. Zij kunnen de boodschapper zijn van jouw merk en jouw aanbod. Dan benut je via hen het overtuigingsprincipe van Sympathie (bekend van Cialdini) om jouw boodschap dieper in het hart van je potentiële klanten te brengen. 

 

Verkoop de ouder een pleister voordat zijn kind pijn heeft

Als je er iets langer over nadenkt is Sophisticated mass marketing best logisch: 

Want stel dat je nog nooit hebt gehoord van het duurzame top-merk Ukje. En stel dat jij namens jouw team een tof kraamkado aan je pas-bevallen-collega wilt geven. Misschien vind je de zonnekappen van Ukje dan niet. 

Voetenzak van duurzaam baby merk Ukje

Stel dat Ukje alle uitingen zou targeten op klanten, leads, mensen met kinderen en mensen die zwanger zijn, dan zou jouw team die crazy cute content over de zonnekappen wellicht niet zien. Dan kwam jij niet op het idee om zo’n zonnekap of voetenzak van Ukje kado te geven. 

Om in het brein van je potentiële klanten boven te komen drijven als ‘de pijn’ zich voordoet, moet je vóórdat ‘de pijn’ er is, ook zichtbaar zijn geweest bij die potentiële klanten. Voordat een kind valt en een pleister nodig heeft, moeten de ouders al van pleisters weten en ze in huis hebben. 

 

Breingericht Roeptoeteren als lange termijn branding strategie

Breingericht roeptoeteren is slim en doordacht werken aan naamsbekendheid

Dus ja: je moet je tóch roeptoeteren om te kunnen groeien. Jouw aanbod moet zo in het onbewuste brein van de massa zitten, dat het naar boven komt als zij in de situatie komen dat ze het nodig hebben. Of als hun vrienden dat nodig hebben. 

Werk op een doelgerichte, beetje-brede-targeting, data-driven manier aan je naamsbekendheid. Zet sophisticated mass marketing in. Bepaal je doelen en meetfactoren vantevoren zodat je daar steeds nieuwe growth hack voor zoekt. 

 

Pareto-principe voor naamsbekendheid

Het Pareto-principe wordt ook wel de 80-20-regel genoemd. Zet die ook in als je content deelt of campagnes draait: 80% van je content heeft als doel om jouw expert-status te verhogen, om tips en inspiratie te delen, positieve associaties met jouw bedrijf aan te maken. 

Pareto principe of 80/20 regel voor content

Maximaal 20% van je uitingen zet je in voor sales, activatie en call-to-action. Die 20% bouwt dan voort op de relatie die je al hebt gebouwd met je Breingericht Roeptoeteren. Omdat er al een goede basis is, en mensen je kennen en waarderen, kunnen ze je ook het vertrouwen geven om bij je te kopen. En om je aan te raden aan anderen voor wie jouw aanbod super relevant is. 

Op die manier heb je veel minder budget nodig voor je acties en verkoop-campagnes. Dan profiteer je van de advertentiekosten voor branding en sophisticated roeptoeteren dat je al hebt gedaan.

 

Leukste-klanten-filter als organische branding campagne

Jouw sophisticated mass marketing heeft een doel: via de massa jouw potentiële klanten klaarstomen voor jouw aanbod. Dat versterk je door de mensen uit te nodigen die lijken op de mensen die je met je breingerichte roeptoeteren bereikt. 

How Brands Grow is een boek van Byron Sharp over branding

Help hen om alvast een eerste kleine stap naar jouw aanbod te doen: dat kan iets zijn als inspiratie vinden, tips verzamelen, anders tegen iets aankijken, etc. Bij die eerste stap start jouw organische branding campagne: het leukste-klanten-filter. Daarin leren mensen jouw bedrijf kennen, waarderen en vertrouwen

Wie dat niet wil, filtert zichzelf eruit. Wie jouw organische branding contact waardevol vindt, blijft. En áls je dan een actie hebt, heb je maar weinig budget nodig om hun onbewuste brein tot actie aan te zetten. Zo bespaart de combinatie van breingericht je naamsbekendheid vergroten en het leukste-klanten-filter je veel onnodige marketingeuro’s. 

 

Duurzaam duurt het langst

Mijn missie is het om duurzame ondernemers aan meer impact te helpen. Met een doortimmerde strategie en makkelijker meer klanten via hun website. Zodat de wereld een beetje beter wordt omdat juist de duurzame bedrijven groeien.

Lees ook de gerelateerde blogs:

Waarom verkopen niet lastig is 

Adverteren (zonder branding) is korte termijn visie

Over de schrijver
Wilma Kaptein is marketingcoach voor duurzame ondernemers die meer klanten willen via hun website. Ze wil de wereld verbeteren, mooier en duurzamer maken. Door bedrijven te laten groeien die dááraan werken.  Deze doorpakkers met visie helpt ze via de PowerBoost om met eerlijke marketing makkelijker hun ideale klanten te bereiken, om campagnes authentiek én winstgevend te maken en de website overtuigend. Zodat bezoekers klant worden.  Wilma werkt vanuit overtuigingspsychologie, neuromarketing en growth hacking met jou aan conversieoptimalisatie en meer klanten.

Makkelijker verkopen met je website?

Met de 10 punten uit deze checklist zet je de eerste stappen naar een overtuigende website. Veel ondernemers verhoogden zo hun conversie. Start direct met de tips en voorkom dat jij leads en klanten misloopt!

50%
Download de Checklist voor Overtuigingskracht
Vul je gegevens in om direct de Checklist in je mailbox te krijgen
Gratis download
arrow_drop_up arrow_drop_down