Duurzaamheid is meer dan CO2-reductie
26 november 2021 
3 min. leestijd

Duurzaamheid is meer dan CO2-reductie

Duurzaam is zoveel meer dan CO2 footprint. Zeg je 'duurzaam' dan hebben veel mensen associaties met groen, geitenwollen sokken, energiebesparing, zonnepanelen, recycling, certificaten, fair trade en CO2-reductie. Dat is best een tunnelvisie op duurzaamheid.  


Er zijn minstens 8 aspecten die maken dat we ecologisch intelligent handelen, stelde Daan Fousert tijdens het event van Happy Planet Professionals. De United Nations onderscheidt zelfs 17 duurzaamheidsdoelen, waarvan er minstens 12 over iets dan anders dan energie, klimaat of biodiversiteit gaan.


“Er mist een beetje bescheidenheid”, zei professor doctor Pieter Leroy bij zijn emeritaat.


En Nathan Waelkens benoemde het fenomeen als “De mens is slim omdat hij alles op aarde onder controle lijkt te houden. Tegelijk is de mens te dom om goed met die verantwoordelijkheid om te gaan.”


“De mens is te slim omdat hij alles op aarde onder controle lijkt te krijgen. Tegelijk is de mens te dom om goed met die verantwoordelijkheid om te gaan.” - Nathan WaelkensHerken je de CO2 tunnel visie?


We doen ons stinkende best voor een blije planeet, toch vervallen we in een tunnel visie: ‘Duurzaamheid’ wordt al snel ‘Zero waste’ of ‘Circulair’ of CO2 reductie’, terwijl het ook zo belangrijk is voor de leefbaarheid op aarde dat we met respect ons best doen om elkaar echt te horen, te willen begrijpen, elkaar ruimte te geven.


Ik besefte dat afgelopen week toen ik postte over dat we tot onze verrassing in 3 maanden ons afval tot 1/3 ervan hebben weten te verminderen. Ik besefte ineens dat het effect niet alleen ‘minder afval’ is. We hebben met onze kleine stapjes daarnaartoe iets mooiers bereikt, waar we gelukkiger van worden: meer contact.

2/3 minder afval binnen 3 maanden

Je vergeet je huissleutel toch ook niet mee te nemen

Pas toen Kevin Ruhe me vroeg naar de tijdsinvestering, besefte ik me het. Dat je eigen jampotje meenemen naar de slager misschien meer tijd kost dan wegfietsen zónder voorbereiding (maar ja, je vergeet je telefoon en huissleutel toch ook niet?!). Maar dat het glazen potje daarentegen veel effect heeft op welzijn, welbevinden, contact met de mensen om je heen.


Met een glazen potje bijdragen aan welzijn

Want door te vragen of de slager de worst direct in dat potje wilde stoppen in plaats van in een plastic zakje, ontstonden gesprekken in de winkel. Gesprekken tussen ons en de slager. Maar ook tussen andere mensen in de winkel (die snakten naar een buurpraatje). Over nut en noodzaak en keuze van verpakkingen. Over lol en reden van dingen anders doen.


Verlies je door je klimaatactie niet het contact met je buren?


Als je met al je klimaatacties geen tijd meer hebt voor contact met je buren, geen contact meer met mensen buiten je milieu-bubbel, dan mis je misschien belangrijke aspecten van duurzaamheid. 

Jouw tip voor mij

Welke tip heb jij aan mij en aan jezelf om als je goed-bezig-bent-voor-de-wereld tegelijk goed bezig te zijn voor de mensen die het dichtst bij je wonen?[ De image in de header is van Leonie Haas, illustrator van het boek Ecologische Intelligentie ]

Over de schrijver
Wilma Kaptein is marketingcoach voor duurzame ondernemers die meer klanten willen via hun website.Ze wil de wereld verbeteren, mooier en duurzamer maken. Door bedrijven te laten groeien die dááraan werken.Deze doorpakkers met visie helpt ze via de PowerBoost om met eerlijke marketing makkelijker hun ideale klanten te bereiken, om campagnes authentiek én winstgevend te maken en de website overtuigend. Zodat bezoekers klant worden.Wilma werkt vanuit overtuigingspsychologie, neuromarketing en growth hacking met jou aan conversieoptimalisatie en meer klanten.

Makkelijker verkopen met je website?

Met de 10 punten uit deze checklist zet je de eerste stappen naar een overtuigende website. Veel ondernemers verhoogden zo hun conversie. Start direct met de tips en voorkom dat jij leads en klanten misloopt!

50%
Download de Checklist voor Overtuigingskracht
Vul je gegevens in om direct de Checklist in je mailbox te krijgen
Gratis download
arrow_drop_up arrow_drop_down